Lägesrapport 2011

Tchad ligger mitt i den afrikanska kontinenten med 10 miljoner invånare. Det finns ca 120 olika folkgrupper med olika språk. Hälsoproblemen är mångfacetterade. Landet är t ex ett av de farligaste länderna att föda barn i. På 100 000 graviditeter och förlossningar dör 1200 kvinnor enligt statistik från FN år 2010. Därför har vårt systersamfund i Tchad med stöd från Sverige och Ge för livet satsat mycket pengar och resurser på ett förebyggande hälsovårdsarbete.

Hälsovårdsprogrammet har pågått sedan 1990 i södra Tchad, i olika byar runt sjukhuset Bebalem. Det förebyggande
arbetet har gett ett fantastiskt bra resultat. Genom de traditionella bybarnmorskornas arbete bl a har mödradödligheten vid förlossningar sjunkit och statistiken låg under 2010 på noll dödsfall på 500 förlossningar.

990 ledare och ungdomar i 11 byar har utbildats i aids-relaterade frågor och faran av alkoholmissbruk förra året. De har i sin tur undervisat sina respektive grupper – det kan vara ungdomsgrupper, kvinnogrupper, idrottsorganisationer – i hur man blir smittad av hiv, hur det förebyggs och vikten av omsorg och kärlek till dem som insjuknat.

Ungdomarna är en prioriterad grupp. De har komponerat sånger och drama om aids och alkohol. Flickorna broderar slogans om hiv och aids. Pojkarna får fotbollströjor, där det står på ryggen ”vi kämpar mot aids”. En utvärdering visade en betydande kunskapsökning och ett förändrat beteende som följd av undervisningen. Flera personer har slutat dricka alkohol, eftersom de är rädda att bli hiv-smittade och att de också insett hur destruktivt det är för dem själva och familjen. Många personer genomgår också frivilliga aids-tester på sjukhuset . År 2007 var 8 % hiv-smittade av dem som testar sig på sjukhuset i Bebalem. År 2010 har siffran gått ner till 5 %. Undervisningen sprider sig som ringar på vattnet.

Ruth från byn Barsama delar med sig sin historia. ”Jag hade länge kämpat med hälsoproblem. Genom hälsovårdsarbetets information testade jag mig och likaså gjorde min man som tagit en andra fru och som dött.Vi har 6 barn. Testerna visade att vi båda var hiv-infekterade och vi står nu på bromsmediciner genom sjukhusets försorg. Vi mår bra nu och jag kan arbeta som vanligt på fälten och med lite kommers. Vi är oerhört tacksamma till hälsovårdsprogrammet. Genom vår påverkan har andra låtit testa sig. En liten grupp med hiv-infekterade har bildats i vår by för att uppmuntra varandra. Vi har också blivit kristna och är engagerade i kyrkan.”

År 2011 fortsätter aids-kampanjer i 13 nya byar samt uppföljning av mödra-och barnavård i 12 byar.

Prisexempel: Det bjuds på fårkött under kursdagarna. Ett får kostar 205 kr och det ska räcka till en middag för 25 personer. På barnavårdsdagarna görs demonstrationer av en näringsrik välling, gjord av jordnötssmör, ris och hirsmjöl till en kostnad av 75 öre per portion och barn.

Varje krona gör skillnad. Tack för ert trogna stöd och engagemang för att göra världen bättre och hälsosammare!

Margareta Jönsson, SAMs f d missionär i Tchad