Lägesrapport 2007-05-25

Linas nya kunskap hjälper henne att berätta om aids

(Lina heter egentligen något annat. Kvinnan på bilden har inget med texten att göra)
”Hej! Jag heter Lina och är 35 år! Jag är singel eftersom min man inte ville följa med mig till kyrkan. Då tänkte jag att det är nog bättre utan man. Min syster valde att fortsätta leva ihop med sin otroende och otrogne man. Hon dog i aids förra året… Mannen lever fortfarande och äter bromsmediciner. Han berättade aldrig att han var smittad av hiv för min syster.

Nu har jag genom aidsgruppen Lamukani lärt mig att det inte alltid är den som smittas först som dör först. Det trodde vi förut och många kvinnor blev falskt anklagade för att vara dem som fört in sjukdomen i familjen. Jag har också lärt mig lite mer om hur man pratar med sina barn om sex och vad det ska vara bra för. När min 14- åriga dotter började sova borta på nätterna fick jag panik! Då visste jag inte hur jag skulle prata förstånd med henne. Det enda jag kunde komma på var att be två soldater komma och klå upp henne och säga att hon är en dålig flicka. Det hjälpte inte så mycket… Nu är vi goda vänner och jag försöker förklara för henne med hjälp av böckerna, men det är inte lätt. Jag känner mig generad, men det är väl bättre än att se min dotter dö också?

Lamukani, som betyder ”vakna” eller ”upp med dej!” har också gjort att jag blivit mycket frimodigare att undervisa i stora sammanhang. Vi har ett teaterstycke som jag brukar leda som berättar om hur underbart Gud har skapat vår kropp med försvar mot sjukdomar och hur hiv-viruset gradvis bryter ner detta och släpper in alla möjliga sjukdomar. Jag har alltid varit ganska blyg förut, men nu ser jag att jag är bra på detta och jag är så glad att Gud använder mig på detta sätt! Sist vi hade seminarium för pastorer var det jag som svarade på alla svåra frågor. Jag kände verkligen att den Helige Ande var med mig och gav mig rätta svar! En pastor frågade om han skulle använda kondom när han är otrogen! Jag svarade att du som kristen och pastor ska inte vara otrogen, vare sig med eller utan kondom. Efteråt var jag så glad att jag vågade!

Vi håller också kurser på ca 20 timmar för mindre grupper där man kan diskutera dessa känsliga ämnen ännu mer ingående. När man är få vågar man fråga andra saker än när man är många. Då läser vi historien om Joana och vad som hände hennes familj när föräldrarna dog av aids. Det är en berättelse om en verklig händelse som tar upp så många aspekter runt aids. Hur hennes kamrater retade henne, hur de blev utslängda från sitt hus av sin farbror, hur de höll på att falla offer för prostitution, hur de till sist fick hjälp av en kyrka att överleva och lära sig om Guds kärlek. Efter kursen vet folk mer om hur de ska tala om aids med sina familjer, vänner och grannar. Även många kristna är väldigt dömande mot dem som drabbats, trots att de själva, som pastorn ovan, inte lever som Gud vill.

Tack vare Lamukani och böckerna om Joana har jag nu ett redskap för att nå ut med viktig information om hiv och Guds plan för våra liv! Tack för att ni har hjälpt mig och mina 11 kollegor att få denna utbildning och tack att ni fortsätter hjälpa oss att föra det vi lärt oss vidare!”