Lägesrapport 2008-07-01

Landet

Moçambique ligger i södra Afrika och har ca 18 miljoner invånare. Landet räknas som ett av världens fattigaste länder. Människor har fått det bättre på många områden, men än behövs stora insatser för att få landet på fötter. Fattigdomen har starka negativa effekter som bland annat gör att människor inte har råd med sjukvård och skolgång. Ca 60,5 % av landets befolkning har inte lärt sig läsa och skriva. Bland kvinnorna är det så många som 74 %.

Hälsovård

I Cabo Delgado provinsen i norra Moçambique har SAM arbetat med aidsundervisning i samarbete med den lokala, ekumeniska bibelskolan Pemba Theological College sedan 2003. Dels har man aids och kyrkans roll som ett stående ämne på läroplanen, dels har man startat aidsinformationsgruppen Lamukani (vakna upp!) som genom seminarier och kurser informerar om sjukdomen och dess följder i flera av provinsens distrikt. Grupppens 12 medlemmar arbetar också engagerat vidare detta år för att försöka förändra människors liv.

Alfabetisering pågår

”På slingriga och smala sandvägar tar jag mig fram i stadsdelen Bairro 5 i Chimoio i centrala Moçambique, skriver Lars-Åke Winberg, SAMs missionär. Jag har bestämt möte med Graça Fransisca i hennes kyrka, som ligger insprängd bland alla tusentals hus i denna stadsdel.

När vi anländer pågår alfabetiseringslektionen fortfarande. Läraren, Joaquina Pedro Daniel, lär en grupp på 20 kvinnor konsten att läsa och skriva. Alla elever sitter på enkla bänkar med sina böcker och läraren använder en flyttbar svart tavla för att skriva upp viktiga ord och fraser som sedan eleverna upprepar. Joaquina kontrollerar att varje elev gjort sin läxa och sedan tar lektionen slut.

Gruppen lämnar kyrklokalen och jag får en pratstund med Graça Fransisca.
Jag undrar först vad det var som gjorde att Graca ville börja studera?
- Jag började skolan mycket sent, när jag var 14 år, men när jag skulle börja tredje klass ville mina föräldrar att jag skulle gifta mig och då slutade jag också skolan. Sedan dess har jag varit hemma och tagit hand om vårt hem och barnen. Jag har dock alltid haft en dröm att bli sjuksköterska och när min lärare, Joaquina, kom hem till mig i februari månad och undrade om jag ville lära mig läsa och skriva tog jag chansen.
Kan du redan läsa och skriva efter 3 månader?
- Det kan jag, svarar hon med ett stort leende, och öppnar sin läsebok och läser en sida för mig. Sedan får hon en penna och papper och hon skriver en mening utan några större problem. – De första 1,5 månaderna hade vi inga böcker och då var det svårt men i april månad kom de äntligen. De delades ut av Alfalit Mocambique som också har utbildat vår lärare. Nu kan jag ta hem böckerna efter lektionen och läsa hemma. Min man och son kan också hjälpa mig och det går mycket fortare att lära sig på det sättet”.

Det känns som att mitt liv börjat på nytt, säger Graca. Visst är det fantastiskt att vi genom Ge för Livet – Bröd till bröder kan vara med och förändra människors liv. TACK för din insats!