Lägesrapport 2011

Hela södra Afrika är hårt drabbat av hiv/aids. I Malawi har 11,9 % av befolkningen i åldrarna 15 – 49 år hiv/aids, i Mocambique 12,5 % och i Swaziland hela 26,1 % (UNAIDS 2010). Allianskyrkorna i Swaziland, Mocambique och Malawi arbetar för att förebygga spridningen av hiv och aids och att hjälpa de smittade och föräldralösa barnen i denna svåra situation. I Mocambique arbetar också orga-nisationerna Lamukani i Pemba och Kubatsirana i Chimoio mot hiv och aids.

Aidsprogram, MocambiqueI norra Mocambique har Lamukani genomfört en utbildningskurs för pastorer. Kursen är på 20 timmar och har som utgångspunkt en berättelse om Johanna, som blir föräldralös p g a att föräldrarna dör i aids. Efter kursen försöker man att engagera deltagarna – t ex genom att odla för att ha mat att ge till föräldralösa barn. Ibland har Lamukani hjälpt de behövande med enkla jordbruksredskap för att de lättare ska kunna odla. Lamukani delar också ut skolmaterial till utsatta barn.

Vi låter några av deltagarna på kursen ge sina kommentarer:

 ”Tack för att ni har undervisat oss om viruset för allra första gången. Det här kommer att hjälpa mig, min familj och min församling. Jag har lärt mig vad det betyder att hjälpa de utsatta. Jag har insett att vi har väldigt många änkor och föräldralösa barn. Jag är själv änka och ingen vill hjälpa mig för de tror att jag är stark. Jag är också utsatt, om jag inte får hjälp av andra kan jag också falla eftersom jag är en människa. Nu har jag fått kraft att be om hjälp för mig själv och andra änkor. Jag ska gå och testa mig nu och uppmana andra änkor att testa sig, tänk om det var aids våra män dog av och vi inte vet om det!”

“Ni har verkligen arbetat väldigt hårt, jag visste ingenting, jag hade ingen aning om att en person som ser frisk ut kan vara smittad. Jag ska undervisa människor om att det är viktigt att gå och testa sig”.
Vid Gerd Petterssons besök hos Lamukani i februari i år pratade man om vad det är som orsakar hiv och aids och svaren hon fick var: fattigdom, ingen utbildning, traditioner.

Traditioner gör att sjukdomen sprids, ex ett rakblad används för kanske 20 personer hos trolldoktorn. Vid omskärelse av pojkar används också bara ett rakblad för en stor grupp. Flickorna gifter sig tidigt. Mamman kan t ex råda en tolvårig flicka att gifta sig eller att prostituera sig för att få pengar. Ett äktenskap håller ofta bara tre-fyra år. Om ett par inte kan få barn, tvingar familjen dem att dela på sig för att de ska få barn. Den tidiga sexualdebuten gör att många flickor blir sterila. Lamukani däremot betonar vikten av trohet i sin undervisning.

Prisexempel

Att hålla en informationskurs om hiv och aids för 25 deltagare kostar Kr 1 120.

Ett antal föräldralösa barn får skolmaterial i form av skrivböcker, pennor, suddgummi och pennvässare. Ett sådant paket kostar ca 30 kr.
Genom ert bidrag via Ge för livet kan vi fortsätta jobba mot spridningen av hiv och aids. Som en av deltagarna i kursen uttryckte det: Det är en verklig välsignelse. Sluta aldrig med dessa utbildningar.

 

Text: Kerstin Johansson, Diane Manu, Gerd Pettersson Foto: Gerd Pettersson