Lägesrapport 2007-05-25

Utbildning till Bhilerna

Svenska Alliansmissionen började arbeta med utbildning bland Bhilerna i Indien år 1904. Bhilerna är ett fattigt stamfolk i nordvästra hörnet av delstaten Maharashtra. Genom utbildningen har detta tidigare föraktade folk fått en ny självkänsla och större inflytande både ekonomiskt, socialt och politiskt. Dessutom har många i kontakt med kristen mission fått uppleva en andlig förvandling och ett moraliskt lyft. Internatskolorna är eftertraktade. Ca 1275 barn i åldrarna 5-16 år bor på sju internat. Ungefär hälften av föräldrarna betalar full avgift för barnen. Ca 600 barn får det mesta eller en del av avgiften betald bl a genom Ge för Livet (Bröd till bröder).

En dag på flickornas internat i Nandurbar

Det bor 350 tjejer i åldrarna 6 till 18 år på det här internatet. En av dem är 15-åriga Jogita Pratapsing Padvi. Hon håller just nu på att avsluta sitt tionde och sista år på den indiska Allianskyrkans marathi-språkiga skola.
En vanlig skoldag väcks hon och de andra flickorna vid femtiden för att alla ska hinna göra sig i ordning till morgonbönen som börjar kl. 6. En timme senare är det dags för frukost. Efter frukost ägnar sig Jogita och de andra äldre tjejerna åt städning av internatet, tvättning av kläder samt studier. Vid kl 10 kommer de elever som går i skolan på förmiddagen tillbaka och alla äter tillsam-mans. Lunchen består oftast av ris eller chapati och någon grönsaksröra. Sedan går de äldre tjejerna till skolan som ligger en kilometer bort.
När de kommer tillbaka vid sex-tiden serveras middag. När alla har ätit och diskat sina tallrikar samlas tjejerna för bibelläsning, sång och bön ledd av internatförestån-daren Martha. Alla tjejer är noga med sin utbildning och innan de går och lägger sig är det läxläsning som gäller.
När vi pratade med Jogita berättade hon att hon trivs bra på internatet. Martha och de andra kvinnorna som sköter om internatet bryr sig mycket om flickorna. De får medicin när de är sjuka och hjälp med läxor. Stämningen är väldigt go´!
Jogita lämnar internatet i år och därmed alla sina vänner som hon lärt känna under de sju år hon bott här. Hon berättar att hon kommer sakna livet här. Nu väntar ett annat internat och ytterligare fyra års studier på andra skolor för att bli lärare. För Jogita och många andra har åren på internatet varit oerhört värdefulla. De har både lärt för livet och fått vänner för livet!

Vad kostar det?

Det kostar ungefär 1000 kr per år att ha ett barn på internatet. Därutöver tillkommer fastighetsskatt, löner mm. Då det gäller aidsarbetet är det en Sida-insats där vi behöver samla in egeninsatsen.