Lägesrapport 2010-06-28

Malawi är ett av de sex länder som ingår i SAMs aidsprogram i södra Afrika och sedan åtskilliga år tillbaka stöds detta program av Ge för livet-insamlingen. I detta fattiga land bor ca 13 miljoner människor. Medellivslängden är 52 år. Också i Malawi är många människor drabbade av hiv och aids och man räknar med att 11,9 % lever med denna virus-sjukdom. Det är en grym sjukdom som slår sönder många familjers liv.

Peter Bande, som är anställd inom Allianskyrkan i Malawi, har intervjuat några människor som bor i en by i södra Malawi. Här finns bl a Felesita Diki, en av de många som lever med hiv och aids. Hon berättar att hon fått mycket hjälp genom aidsprogrammet via den lokala församlingen och utan den hjälpen skulle hon inte må så bra som hon gör nu. Hon har fått hjälp med matpaket och hygienartiklar såsom duschkräm och tvål.

2006 besökte representanter för SAM just denna by som heter Namalondwe och som ligger långt ut på landsbygden i södra Malawi. Den s k vägen som ska ta oss till byn består av en kostig med meterhög majs på båda sidor och nästan lika högt gräs i mitten. Vi möts av en sjungande skara på ca 50 personer plus barn och vi träffas i en enkel kyrka med grästak. Då, 2006, träffade vi också en döende man i aids, vars liv inte gick att rädda med bromsmediciner. Men tacksamheten till Sverige var stor för den hjälp man kunnat ge och som förändrat livet för många människor.

Den hjälpen får även Esime Lihonga del av idag. Hon berättar att det finns en grupp som jobbar med hemsjukvård i Namalondwe och som kommer hem till henne två gånger i månaden. De betyder mycket för henne och hennes familj genom sitt sätt att vara och genom samtal och stöd. Nu har även hennes familj och släkt fått lära sig mycket om sjukdomen och de hjälper henne dagligen. Det gjorde de inte innan. Hon får också hjälp med matpaket såsom socker och hygienartiklar men hon får inte tillräckligt med ris. Hon önskar att hon också kunde få bl a majsmjöl och matolja så att hennes kropp kunde bli starkare genom mer och bättre mat.
Barn från Namalondwe

Shamba Josephy som är föräldralös berättar att hon fått hjälp med att skaffa skoluniform, skolböcker och pennor och även fått matpaket.

Jonathan Namfuko är en av dessa trogna hemsjukvårdare som två gånger i månaden besöker både föräldralösa barn och de som är sjuka i hiv och aids. Han säger att det är kyrkans ansvar att stödja dom som har det svårt i livet.

Tack för att du vill vara med och stödja SAM:s aidsprogram i södra Afrika via Ge för livet! Genom ditt bidrag kan du vara med och förändra människors situation i bl a Malawi och de övriga länderna.

Text: Peter Bande och Kerstin Johansson
Foto: Kerstin Johansson